Boernenettet.dk er reklamefinansieret – og alt der læses på denne side skal betragtes som reklame.

Kontakt os
kontakt@boernenettet.dk

Hvad er forskellen på folkeskoler og friskoler?

Folkeskole eller friskole? Begge muligheder kan give dit barn en god uddannelse, men der er nogle forskelle, som kan påvirke dit barns skolegang og udvikling.

Her i guiden får du et overblik over, hvad der adskiller folkeskoler og friskoler. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken skoleform der passer bedst til dit barn og jeres families ønsker. Vi ser nærmere på alt fra finansiering og undervisning til skolestørrelse, og hvordan man bliver optaget som elev.

Pris og finansiering

En af de mest åbenlyse (og væsentligste) forskelle mellem folkeskoler og friskoler handler om penge.

Folkeskoler betales helt af det offentlige, så det er gratis for eleverne at gå der. Friskoler får også penge fra staten, men ikke nok til at dække det hele. I 2025 får de omkring 76 % af det, det koster at have en elev i folkeskolen. Resten betaler forældrene typisk for.

For dig som forælder betyder det, at hvis du vælger en friskole, skal du betale skolepenge hver måned. Prisen er forskellig fra skole til skole, men ligger ofte mellem 1.000 og 2.000 kr. om måneden for hvert barn.

Tilrettelæggelse af undervisning

Der er også forskel på, hvordan skolerne underviser. Folkeskoler følger de regler og mål, som Børne- og Undervisningsministeriet har lavet. Det sikrer, at alle folkeskoler i landet underviser på nogenlunde samme måde.

Friskoler har mere frihed til at bestemme, hvordan de vil undervise. De skal stadig leve op til samme niveau som folkeskolen, men de kan prøve nye måder at lære på. Nogle friskoler fokuserer meget på bestemte fag som musik eller sport. Andre bruger særlige undervisningsmetoder.

Denne frihed gør, at friskoler kan skabe unikke måder at lære på, som passer til forskellige børn.

Skolernes størrelse

Hvor stor en skole er, kan betyde meget for, hvordan dit barn oplever at gå i skole. Folkeskoler er ofte store med omkring 300-500 elever. Her kan dit barn møde mange forskellige mennesker og være med til mange forskellige aktiviteter.

Friskoler er typisk mindre med omkring 50-150 elever. På en mindre skole kan lærerne måske give mere opmærksomhed til hvert barn. Det kan også være nemmere at lære alle at kende.

Om en stor eller lille skole er bedst, kommer an på dit barn. Nogle børn kan godt lide, at der sker meget, mens andre har det bedst, når der ikke er for mange mennesker omkring dem.

Optagelse af elever

Der er også forskel på, hvordan man kommer ind på skolerne.

Folkeskoler skal tage imod alle børn, der bor i skolens område. Det betyder, at alle børn kan gå gratis i skole tæt på, hvor de bor.

Friskoler må selv vælge, hvilke elever de vil have. De kan vælge elever, hvis familier passer godt til skolens måde at tænke på. Nogle friskoler taler med familien eller lader barnet prøve at gå i skolen i nogle dage, før de beslutter, om barnet kan starte.

Er folkeskole eller friskole det rette for dit barn?

Når du skal vælge mellem folkeskole og friskole, er der mange ting at tænke over.

Tænk på, hvad der er vigtigt for jer som familie, hvad dit barn har brug for, og hvad I har råd til. Overvej endvidere, hvilken slags skole dit barn vil have det bedst i og lære mest af.

Picture of John hansen

John hansen

Velkommen til Børnenettet! Jeg er en passioneret forælder og skribent, som elsker at dele tips, råd og erfaringer med andre forældre. Gennem mine egne oplevelser og research håber jeg at kunne give jer praktiske løsninger og inspiration til hverdagen med børn. Uanset om det handler om små hverdagstricks eller større udfordringer, er målet at skabe et sted, hvor vi kan lære og vokse sammen som forældre.

Søg
Kategorier
Nyeste artikler
Kalender
marts 2025
M Ti O To F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Latest News